Банско предлага най-добрите оферти за каране на ски в света, сочи проучване направено във Великобритания. Според туристите от Острова в българския курорт те получават най-добрите услуги за парите, които са готови да похарчат по време на зимната си ваканция.

В своето онлайн издание английският вестник „Дейли мейл” съобщава, че за британските  туристи Банско е ски дестинацията с най-изгодни почивки, съчетаващи добра цена и перфектни условия за ски и леглова база. Проучването е проведено сред 27 европейски и северноамерикански курорта, като зад нас се нареждат словенският зимен център Кранска гора и Елмау в Австрия.

„Аз бих го нарекъл признание и се радвам, че английските туристи така мислят. Банско като ски дестинация е съвкупност от чудесна леглова база, прекрасни ресторанти с автентични ястия, невероятна природа, страхотна ски зона,” каза кметът на общината Георги Икономов.

Именно британците са едни от основните туристи в Банско. През последните няколко години профилът на гостите в зимния ни курорт е променен.  „Започнаха да идват много гърци и то е разбираемо, защото сме близко, румънски туристи идват много, от съседните наши държави- Сърбия, Македония, руснаците са изключително много,  и англичаните, които са не само туристи, а и жители на Банско, защото има много англичани, които имат апартаменти тук,” каза още Георги Икономов.

В курортния град дори е учредено неофициално консулство към британското посолство. Избран е представител, който да отговаря за проблемите на английската общност в Банско. Зимният сезон в курортния град официално се открива на 15 декември.