За Банско

 

Банско е разположен на 925 м надморска височина. Отстои на 150 км от София, 150 км от Пловдив, 60 км от Благоевград и 40 км от Гоце Делчев. Свързан е с тях чрез автобусен транспорт. През общината минава ж.п. линията Добринище - Септември, която има връзка с ж.п. линията София Пловдив. Дванадесет километров асфалтиран и ремонтиран път Банско - хижа “Вихрен” и модерен кабинков лифт свързват града с високата част на планинската и ски-зоната.

Банско е магическа симбиоза на история, традиции, култура. С всичко онова, което посетителят открива тук - старинна архитектура, героична история, автентичен фолклор, вековна култура, съхранени традиции и обичаи, специфична кухня, невероятен хумор и богата словесност-планинският, възторженски град е един своеобразен символ на българщината.

 

Градът е утвърден еврoпейски ски център. В ски зоната се практикуват следните спортове: ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд.

На разположение на скиорите и сноубордистите са 70 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти, както и 26 километра модерни лифтови съоръжения с голям капацитет, които транспортират бързо и удобно до началото на всяка писта.

 

Модерен кабинков лифт - гондола с осем места, извозва скиорите от града до Бъндеришка поляна с капацитет 2 400 души на час.
Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 100% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май.


 
Лифтови съоръжения:
     - пет 4-седалкови лифта Doppelmayr
     - един 3-седалков лифт Poma
     - шест ски влека
     - десет детски ски влека  

Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м

 

Общата дължина на пистите и ски пътищата е 70 км.     

за начинаещи  35%
за напреднали  40%
за опитни         25%

 

Банско


Ски центърът предлага и чудесен 7 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.За най-малките скиори  има подвижна пътека-въртележка, нови детски влекчета и детска ски градина.

Изградени са съоражения за Халф Пайп и Парапланери, Фън-Парк.

Курортът е многократен домакин на състезанията за европейска купа по ски алпийски дисциплини и биатлон, както на кръгове от световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже и жени.

 

Летни дейности

 

На юг от Банско е разположен Националният парк "Пирин", включен в списъка на националните паркове и резервати на ООН, както и в списъка на културните и природни забележителности на ЮНЕСКО. Паркът е богат със своите езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически места.

В местностите Чалин валог, Тодорова орница, Демянишка поляна, Шилигарника, както и в хижите Вихрен, Демяница, Бъндерица, Гоце Делчев, Безбог се намират прекрасни условия за летен и зимен туризъм и отдих със ски-лифтове и влекове.

Известни са и Добринишките минерални води, резерватът "Баюви дупки - Джинджирица". За защитени природни обекти са обявени водопадите Бъндеришки скок, Демянишки скок, Юленски скок, скалното образование Сватбата, пещерата Бъндерица, 7 вековни дървета, едно от които е Байкушевата мура.

 През лятото любителите на екстремните спортове могат да наемат най - новите модели маунтайн байк колела на големите европейски производители. Ски пътищата и дори някой от ски пистите могат да се използват, като маршрути за планинско колоездене.

Хубавите летни дни предразполагат за организирането на прекрасни пикници и излети. Чудесни условия за това предлага местността Чалин валог, където е обособено място за пикници със всички необходими за това условия. Ястията приготвени върху каменна плоча придобиват неустоим аромат, който в комбинация с изтудените в близката река напитки ще задоволи и най - тънкия кулинарен вкус.

 

Местностите около Банско изкушават всички любители на лова и риболова. Нищо не може да замени усещането и приятната тръпка от часовете прекарани край реките и езерата, с въдица в ръка, както и емоцията от приятната умора предизвикана от лова.

Няма да останат разочаровани и тези от вас, които предпочитат удоволствието на конната езда. Интересните маршрути и самото усещане оставят приятен спомен във всеки успял да се докосне до красотата и магнетизма на планината, в съчетание с незабравимото удоволствие от ездата.